Mit jelent a felelősségteljes játék, és miért fontos ez?

A szerencsejátéknak vannak negatív oldalai is, épp ezért ha kaszinózáson töröd a fejed érdemes határokat szabnod, és tudatosan játszanod, ahhoz, hogy ne forduljon át örömből és izgalomból szomorúságba és depresszióba az érzésed. Az alábbiakban ismertetjük hogy miért fontos a felelősségteljes játék és hogyan tudod magad bebiztosítani szerencsejáték függőség ellen.

Szerencsejáték függőség

A szerencsejátékból eredő függőséget komolyan kell venni, épp ezért az a legjobb ha előre csökkentjük a kockázatát annak, hogy egyáltalán a probléma előkerüljön.

Ha a helyzet már annyira komoly, hogy szorongást érzel a játékok alatt, de mégis úgy érzed hogy nem tudod letenni érdemes mielőbb felvenni a kapcsolatot egy pszichoterapeutával, aki segít új megküzdési módszereket tanulni, ami segíthet a probléma leküzdésében.

Attól függően hogy milyen régóta áll fenn a probléma, annál erősebb eszközöket szükséges használni a legyőzésre, de bárki, aki függőségben szenved meggyógyulhat.

Megelőzés és önvizsgálat

Mielőtt elindulsz a szerencsejátékok világában, fel kell állítanod egy tervet és egy költségvetést arra vonatkozóan, hogy mekkora összeget szeretnél maximum elkölteni egy adott héten vagy hónapban. Ha úgy érzed erős az önerőd erre elegendő egy excelt vagy egy kisebb jegyzetet készíteni a kiadásokról, így bármikor amikor kaszinózol megnézheted, hogy biztosan nem léped- e túl a kereted.

Ahhoz viszont, hogy ezt meg tudd tenni, szükséges egy erős önismeret, így az önvizsgálat mondhatjuk, hogy a szerencsejátékok részeként a biztonságot garantálják. Vannak kérdések amelyek segíthetnek eldönteni, hogy mennyire áll közel hozzád a probléma, így érdemes ezeket 1 – 2 havonta elővenni és megválaszolni azokat.

  1. Úgy érzed nem tudod megállni a játékot?
  2. Hazudtál már azért hogy játszhass?
  3. Hazudtál már arról, hogy mennyit költöttél szerencsejátékra?
  4. Nagyon szomorú leszel ha veszítesz?
  5. Már nem okoz örömet a játék?
  6. Ingerült leszel ha valaki arról kérdez, hogy mennyit játszol?
  7. Egyre több időt töltesz játékokkal, miközben elhanyagolod a hobbijaidat?

Amennyiben 1 – 2 kérdésre igennel válaszoltál, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetned arra, hogy átgondold a szerencsejátékkal kapcsolatos tevékenységed, és jó ha egy időre abbahagyod a játékot.

Felelősségteljes szerencsejáték a kaszinó jóvoltából

Vannak persze olyan emberek is, akik kevésbé bíznak az önerejükben, épp ezért nagyszerű, hogy a felelősségteljes szerencsejáték kérdésére a kaszinók is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. A legtöbb kaszinónál ma már a profilodon bármikor beállíthatsz egy heti vagy havi limitet, így a online casino értesítést küld és elutasítja a tranzakciót ha a feltöltés értéke meghaladja azt.

Ezzel, anélkül hogy neked kellene rá figyelned a kaszinó biztosítja a biztonságot, és figyel rá, hogy meg tudd előzni a problémát.

Amikor a probléma már fennáll

A függőség nem játék, de leküzdhető, épp ezért mielőbb kérsz segítséget, annál hamarabb megoldódhat a probléma. Vannak természetesen szintek, és egyénileg változik hogy kinek mennyi idő de szerencsére többféle módszer is elérhető a szerencsejátékból eredő problémák leküzdésére.

1.   Elkerülés, törlés és új hobbik

Ha a problémát időben észreveszed, könnyen megszabadulhatsz tőle egy kis életmód és szemléletváltás segítségével. Ebben az esetben elegendő, ha írsz a kaszinónak és letiltod a hozzáféréshez a weboldalhoz, hogy a kísértést elkerülhesd. Mindezek mellett pedig figyelned arra is, hogy új hobbikat, élményeket próbálj ki, hogy az életed egy új irányba indulhasson el.

2.   Pszichoterápia

Segítséget kérni ha nem tudunk megküzdeni valamivel ugyanolyan természetes mint orvoshoz menni ha fáj a lábunk, így ha úgy érzed segítségre van szükséged a legjobb mód, ha a pszichoterápia irányába indulsz el. Ebben az esetben új megküzdési eszközöket tanulhatsz és megismerheted önmagad, így a probléma gyökerét szüntetheted meg, és újra megtalálhatod önmagad.

3.   Ha semmi nem segít

Érdemes viszont megjegyezni, hogy amennyiben a probléma nagyon megkeseríti az életedet kérheted pszichiáter segítségét is, így gyógyszerek és akár legvégső esetben kórházban eltöltött idővel is kezelhető a probléma.

A problémával tehát meg lehet küzdeni, de sokkal jobb elkerülni!

Vissza a tetejére