Blog

Szerencsejáték-függőség – Mi az, és hogyan ismerhetem fel magamban vagy szeretteimben?

Szerencsejáték-függőség – Mi az, és hogyan ismerhetem fel maga...

Hogyha tartasz tőle, hogy szerencsejáték-függő lennél, vagy esetleg arra gyanakszol, hogy egy kedves ismerősöd szenved hasonló dolgoktól, akkor ezt a cikket Neked írtuk. ...
Online kaszinó és fogadás – Mit válasszon egy kezdő?

Online kaszinó és fogadás – Mit válasszon egy kezdő?

Új játékosként nem feltétlenül tudhatjuk, mire is számíthatunk egy online szerencsejáték oldalon. Legyen szó kaszinóról vagy sportfogadásról, már a megfelelő platform kiválasztása is ...
Hogyan küzd Magyarország a pénzmosás ellen a kaszinókban?

Hogyan küzd Magyarország a pénzmosás ellen a kaszinókban?

A pénzmosás ellen minden államnak kutya kötelessége kiállni. Igaz ez az élet és az államvezetés összes területére, és különösképpen igaz ez a szerencsejáték ...
A magyar szerencsejáték-piac kilátásai 2024-ben

A magyar szerencsejáték-piac kilátásai 2024-ben

Ahhoz, hogy megérthessük, mit tartogat a magyar szerencsejáték-piac jövője, érdemes először megvizsgálni annak jelenlegi állapotát is. Cikkünkben tehát éppen ezt fogjuk tenni: először ...
A legnagyobb kaszinó veszteségek világszerte

A legnagyobb kaszinó veszteségek világszerte

A kaszinók, amelyeket gyakran a csillogás, a gazdaggá varázslás vonzásával társítanak, mind a diadalok, mind a szívszorító veszteségek színtere voltak. Míg a hatalmas ...
A szerencsejáték-ipar 2023-as top eredményei

A szerencsejáték-ipar 2023-as top eredményei

A szerencsejáték ipara egyre növekvőbb tendenciákat mutat – ma már nem csak élőben, de az online térben is játszhatsz. A növekedés mértékét igazolják ...
Online szerencsejáték Magyarországon: Újabb érdekességek és események

Online szerencsejáték Magyarországon: Újabb érdekességek és ese...

Az online szerencsejáték az egyik legnépszerűbb időtöltésnek tekinthető Magyarországon, épp ezért nem meglepő, hogy az elmúlt évek alatt még inkább előtérbe került az ...
Az Első Alkalommal Játszók Által Elkövetett Gyakori Hibák

Az Első Alkalommal Játszók Által Elkövetett Gyakori Hibák

Új játékosnak lenni mindig nehéz, és természetesen mindenki követ el hibákat, viszont ha valódi pénzes befizetést igénylő szerencséhez köthető játékról van szó vannak ...
A Mindig Szerencsés Játékosok Gondolkodásmódjának Titkai

A Mindig Szerencsés Játékosok Gondolkodásmódjának Titkai

Amikor szerencsejáték kerül szóba, a legtöbb ember egyetért abban, hogy a nyerőgépek azok amelyek a legnagyobb népszerűségnek örvendenek ebben az iparágban. Bár a ...
A legérdekesebb filmek – Kaszinók minden mennyiségben

A legérdekesebb filmek – Kaszinók minden mennyiségben

A tél beköszöntével mi is lehetne jobb gondolat egy hideg estén, mint a pihe puha takaró alól egy finom forró csoki társaságában megnézni ...

A jelek – Akkor én most függő vagyok?

Számos jele lehet annak, hogy szerencsejáték-függőséggel küszködsz, vagy legalábbis kezd kialakulni benned. Az, hogy ezt az oldalt olvasod, mindenképp sokatmondó. Most öt fontos szempontra szeretnénk felhívni a figyelmedet. Ha ezek igazak rád is, akkor érdemes komolyabban is foglalkozni a témával.

  • Csak a szerencsejátékra tudsz gondolni. Minden gondolatodat az tölti ki, hogy nyerni kéne. Múltkor vesztettél, de most érzed, nyerned kell, és ha nem tudsz pörgetni a tárcsákon, vagy feladni egy szelvényt, akkor nem is tudsz másra gondolni. Ha gyakran érzel így, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy érdemes-e a közeljövőben játszanod. Lehet nem jobb lenne ilyenkor inkább szakértői segítséget kérni.
  • Egyre többre van szükséged. Játszol, de már nem érzed azt, amit régen. Már nem okoz örömöt, ha csak ugyanúgy játszol, mint régen. Egyre többet és többet kell költened, egyre nagyobb tétben kell játszanod ahhoz, hogy igazi izgalmakat élj át. Ez egy olyan spirál, ami soha nem ér véget, csak akkor, amikor már anyagilag sem tudod fenntartani a dolgot. Ilyenkor tudsz még rosszabb döntéseket hozni. A jó döntés egyértelmű: állj le vele.
  • Elveszted az önuralmad. A fentivel részben összefügg ez is. Elveszted az irányítást. Elveszted a pénzed, és már nem az eszed, hanem a szíved diktál. Rohangálsz azután, ami elveszett. Görcsösen ragaszkodsz hozzá. Midnent elkövetsz, hogy visszaszerezd, de ezzel csak sorozatosan még rosszabb döntéseket hozol, megfontolatlanul, a ház malmára hajtva a vizet. Ha ezt tapasztalod, ideje szüneteltetni a játékot.
  • Elfeledkezel a feladataidról. Fontos megérteni, hogy a szerencsejáték-függőség az életed minden területén átveheti az irányítást. Könnyen tapasztalhatod, hogy annyira belemerülsz a játékba, hogy egyéb teendőidről megfeledkezel. Nem végzed el a munkádat, nem mész el bevásárolni, nem takarítasz ki, elhanyagolod a fontosabb dolgokat, csak azért, hogy játszhass. Amikor az életed más területeire is negatív hatással bír a játék, akkor érdemes megálljt parancsolni magadnak.
  • Tagadásban élsz. Ha a fentiek bármelyike is igaz rád, ám ezek ellenére sem vagy hajlandó beismerni, hogy probléma van, akkor sajnos nincs mit tenni. Az első lépés az, hogy Te magad beismerd, hogy valami nem stimmel. Ha ez megvan, csak ekkor fogsz tudni a felépülés útjára lépni. Amíg ezt a lépést azonban nem teszed meg, addig sajnos nincs segítség.

A szerettem az áldozat – Mi tévő legyek?

Könnyen megeshet, hogy Te magad nem vagy áldozat, de úgy érzed, egy közeli hozzátartozód, egy családtagod, vagy egy jó barátod kezd szerencsejáték-függővé válni. Rögtön fel is merülhet a kérdés, hogy vajon nem csak apróságot lihegünk-e túl, és ha nem, akkor mégis mit tehetünk a szerettünk érdekében? Ezekre a kérdésekre fogunk válaszolni a következő néhány bekezdésben.

Így ismerd fel, ha bajba jutott egy szeretted

Amennyiben gyanakszol, hogy valamely közeli hozzátartozód a játékszenvedély áldozatává vált, akkor érdemes figyelni az apró, és a néha nem is olyan apró jelekre. Ezekből lehet következtetést levonni, de a nyílt és őszinte kommunikáció mindig nyerő egy kapcsolatban.

  • Úgy érzed, folyamatosan titkolózik. Ha a barátod vagy rokonod kitér a kérdéseid elől, vagy nem mondja el, hogy mi dolga van, az mindig gyanús. Főleg, ha a szerencsejátékkal kapcsolatos kérdések elől próbál kitérni, vagy ha a nyereményeiről kérdezgeted, akkor érdemes lehet elgondolkodni, hogy vajon mi is lehet emögött.
  • Anyagi nehézségekkel küzd. Szintén intő jel lehet, ha az amúgy jó fizetéssel rendelkező ismerősöd folyamatosan anyagi gondokra panaszkodik, esetleg annyira meg van szorulva, hogy kölcsön is kér tőled. Aztán a következő héten megint, aztán megint, és megint. Ha közben tudod róla, hogy gyakran szokott kaszinózni vagy sportfogadni, akkor lehet egy erős tipped, hogy mi is áll a dolog hátterében.
  • Megváltozik a viselkedése. A szerencsejáték-függők körében gyakran figyelhetünk meg hangulatingadozásokat, hirtelen átalakulást abban, hogy hogyan viszonyul az ember a közvetlen környezetéhez, a társaságához. Ha hirtelen elveszti az érdeklődést a korábban imádott hobbijai felé, az is egy intő jel. Figyelj fel az ilyen apróságokra, fontos segítséget nyújthatsz a szeretteidnek egy kis odafigyeléssel és törődéssel.

A teendők – Így segíthetsz a szeretteiden

Hogyha valamely kedves ismerősöd felett elhatalmasodott a játék iránti szenvedély, akkor fel kell lépni a függőség ellen. Ebben Te is segítségére lehetsz. Az alábbi javaslatokat megfogadva segíthetsz szerettednek a felépülés útjára lépni:

  • Fejezd ki az aggodalmaidat. Lehet, hogy pont arra van szüksége a szerettednek, hogy valaki végre rávilágítson: nincs minden rendben. Elsőre lehet, hogy tagadni fog, akár még meg is sértődhet, de hosszú távon megéri felvállalni a konfliktust, már csak a saját érdekében is. Jogában áll tudnia, ha problémával küzd, és ezt ő magának ösztönösen letagadja. Nem árt, ha felhívod rá a figyelmét – mindezt persze megértő empátiával tedd!
  • Javasolj szakértő isegítséget. Továbbra is fontos az empátia és a megértés, de a szerencsejáték-függőség nem egy sima influenza, amiből egyik napról a másikra kigyógyulsz. Ehhez komoly munkára van szükség, ami nem mindig megy egyedül. Nem szégyen segítséget kérni szakértőktől, és nem szégyen ezt javasolni. Főleg, ha egy fontos családtagodról vagy barátodról van szó.
  • Légy türlemes! Ismét: a szerencsejáték-függőség ellen komoly harcot kell vívni. Nem egyszerű betegség, és nem is azonnal lehet megnyerni ellene a csatát. Ha a szeretted ilyesfajta problémákkal küzd, nagyon fontos, hogy ne azonnal várj tőle csodát, mert az biztosan nem fog megtörténni. Támogasd és segítsd a nehéz pillanatokban, beszélgess vele nyíltan és őszintén, légy megértő és türelmes a visszaesések idején is.

Tippek és trükkök – Így NE válj szerencsejáték-függővé

Fontos, hogy szerencsejátékot csak felelősségteljesen és következetesen űzz. Bizonyos szokásokat kénytelen leszel elhagyni, hogyha szeretnél profi játékossá válni. Az alábbi tanácsainkat mindenképp fogadd meg:

Zárd ki az érzelmeidet! Ésszel játssz, ne pedig szívvel. Ez a szerencsejáték egyik legfontosabb szabálya. Mindig higgadtan játssz. Ha ideges vagy egy eredmény, vagy egy meccs miatt, akkor ne játssz. Hagyd abba, nyugodj le, és majd ha ez sikerült, utána játszhatsz újra. Addig ne.
Állíts be befizetési és veszteségi korlátokat! Már a játék kezdetekor beszéld meg magaddal, hogy mennyi pénzt engedhetsz meg magadnak elveszteni. Ez legyen az adott napra, hétre, hónapra előre meghatározott maximum. Ha ezt elvesztetted, akkor ideje megállni, aztán indulhat újra a limit.
Kövesd nyomon a pénzügyeidet! A fentebbivel áll összefüggésben ez a pont is: folyamatosan kövesd pénzügyeid alakulását. Figyeld a költségvetésedet, csekkold, hogy mennyit nyertél, mennyit vesztettél az adott időszakban. Így te is láthatod, hogy mennyire vészes a helyzet.
Ne félj szünetet tartani! Ha elhatalmasodott feletted a játék, vagy épp túl nagy veszteségben vagy, sosem szégyen megállni. Sőt, az ám az igazi erény. Ha egyszerűen elkapott egy negatív széria, tarts egy kis szünetet. Főleg ha közben fel is húztad magad. Ismétlés a tudás anyja: mindig csak higgadtan játssz!

Felelősségteljes szerencsejáték – Ahogy a szerencsejáték oldalak segítenek

A magukra valamit is adó online szerencsejáték oldalak számos módon támogatják a felelősségteljes szerencsejáték intézményét. Csak nagykorúak regisztrálhatnak az oldalon, hiszen a kiskorúak különösen kitettek a szenvedélynek. Személyre szabott limiteket állíthatsz be, illetve önkizárásos programok is rendszeresen elérhetőek.

Számos oldal ráadásul együtt dolgozik különböző non-profit szervezettekkel, akiknek kifejezett célja ezen játékosok megsegítése, vagy ha időben észlelik, megelőzése. Egyre nagyobb fellépés jellemző a félrevezető hirdetésekkel és promóciós kampányokkal szemben is.